Thursday, December 9, 2010

Antara kanak-kanak, belajar, dan masa depan.

Kadang-kadang aku tak faham, kenapa orang tua-tua suka fikir yang pelik-pelik khususnya untuk anak mereka?

Parents aku contohnya. Adik aku baru je tingkatan 2. Tahun depan masuk tingkatan 3. Dari report card adik aku, dieorang dah set nak hantar sekolah vokasional, tu pun kalau layak. Aku mahu terburai perut dengar .."sekolah vokasional, kalau layak". Apa tahap bebal kalau sekolah vokasional pun tak layak, aku tak tahu.

Aku tak tengok pun report card adik aku, sebab memang aku tak pernah kisah. Darah aku dengan dia hampir sama. Habis-habis bebal pun, aku tak rasa sampai tak layak masuk sekolah vokasional.

Yang pasti, aku sebenarnya tersenyum tengok adik aku. Di dalam proses peningkatan ke alam remaja, umur 14 tahun adalah 1 jangka masa umur yang sesuai untuk mencuba segala kegilaan. Rokok, video lucah, vendalisme, sesuai dirasai ketika umur ini. Sebab pada tahap ini kita boleh tahu dan alami perasaan mencuba gejala kuning yang penuh berahi itu. Berdasarkan pengalaman dan perasaan ini juga, kita boleh ambil iktibar untuk masa depan, dan perlahan-lahan lupakan tabiat berahi itu. Nanti besar, boleh buat modal berbangga time lepak. Heh. Rokok? Porno? Ketinggalan zaman tu sume!

Adik aku, walaupun cuba menipu aku dengan penuh skill, dia tak akan berjaya tipu orang yang ada pengalaman. Balik rumah, kaki berdarah macam jatuh motor, kata jatuh time main bola atas simen. Nak tercabut ulu hati aku. Apekejadah main bola ni. Tak pernah lagi aku jumpa dalam sejarah bola sepak, ada pemain injured berdarah macam eksiden motor. Kalau ada, ini memang case yang rare. Harian metro sepatutnya cepat-cepat buat liputan case macam ni.

Tapi itu buat aku tarik nafas lega. Bagi aku, adik aku masih dijalan yang betul. Akademik? Letak tepi dulu. Yang penting pengalaman. Dan cari segala aktiviti-aktiviti yang boleh membuktikan kejantanan semasa kecil. Parents aku duk bising banding adik aku dengan sepupu dia. Ya. Sepupu dia (sepupu aku) seperti seorang anak idaman. Belajar UPSR 5A (yang sering menjadi kebanggaan anak orang kg), dan menonjolkan ciri-ciri untuk pmr 8A.

Aku angguk. Konon-konon setuju adik aku kena marah. Tapi dalam hati, mujur adik aku tak ada ciri-ciri tu. Apekejadahnya baru tingkatan menengah rendah, balik sekolah, buat SKOR A, malam pergi tuisyen. Kesian bebenor kat budak tu. Tak ada life. Dia ingat umur 14 ni banyak kali buleh repeat ke. Time ni la nak rasa kegilaan dunia. Padahal, 8A pmr, tak pernah jamin boleh jadi doktor, lawyer mahupun engineer. This is bullshit. Asalkan result pmr sedap-sedap dah la.

Aku ingat zaman aku. Zaman menengah rendah boleh dikatakan ok. Walaupun aku tak banyak sangat aktiviti yang mencabar fizikal serta menonjolkan kejantanan, tapi aku buat apa yang aku suka. Pantang cuti, aku akan kerja jaga cyber cafe. Ini adalah heaven bagi student umo 14-15 tahun. Padahal, time ambil result pmr pun, aku tengah kerja dekat cc time tu. memang heaven. Ragnarok, Gun Bound, sume aku cuba. Friendster, forum, sume aku tibai belajar time tu. Itu hidup aku, kesukaan aku. Tapi tak adalah sampai tahap geek.

Dan sebebal-bebal aku, seteruk-teruk aku, aku masih boleh ikut arus keadaan yang sedikit betul walaupun agak tersasar. At least, masa depan aku masih ada walaupun agak suram. So, kenapa nak risau sangat? Hancur masa kecik, tak semestinya hancur masa depan. Hinggakan kadang-kadang aku rasa hancur masa keciklah yang membolehkan seseorang tu untuk ada masa depan yang cerah.

2 comments:

- koroe - said...

i didn't enjoy my life to the fullest when i was in form 123

and

i still have a life.

what the fucking fuck pegi tuisyen..

hahaha

naderROXX said...

hahaha.. aku dapat 8a oke. aku xpergi tuisyen and aku try la sume benda2 kuning yang kau sebut tu. result still boleh gempak. hidup kene teruskan jugak. haha.