Monday, November 23, 2009

Kenduri

Semalam berlangsungnya kenduri kahwin yang pertama kali.

Perkahwinan dari hukum hakam dan dari segi yang boleh dicapai otaknya merupakan satu perkara yang bagus. Baik dari segi mental, fizikal dan serba serbi.

Tapi, jika dikira dari sudut persiapan bagi menyiapkan program dan majlis tersebut, boleh juga dikira sebagai salah satu bentuk penyeksaan baik dari segi mental dan juga fizikal.

Apa taknya:

1) Orang lain nak kawin, aku yang kejar sana, kejar sini. Baru nak makan, dapat phone call. Baru nak masuk toilet, dah dapat mesej. Suh pergi sana. Pergi sini. Tapi kadang-kadang bez jugak. Rasa macam YB.

2) Pengantin nak pergi mana-mana, takkan nak bawak kereta. So, aku jugak jadi driver. Drive full dan half time. Tapi yang sedih, gajiless.

3) Handphone aku cap ala ala ayam belanda. Sekali terkejar-kejar dalam hujan, handphone terbang bersama-sama. Setia betul dengan aku. Dah tak pasal-pasal pecah berderai. Dah pecah, mandi air hujan pulak.. Oh, kalau bersimpati jangan lupa kelik nuff.

4) Bila majlis dah hampir hampir nak siap, semua yang terlepas pandang, aku terpaksa urus. Terkejar kejar sana dan sini. Berlari lari ayam disitu. Berjalan jalan disini. Tekan pedal minyak kesana. Kayuh beskal kesini.

5) Bila majlis dah habis. Hati mula girang. Macam banduan baru dapat keluar dari lokap. So memang tak sabar-sabar nak relax. Tapi. baru nak relax, sikit lagi nak sampai ke bulan, dah dapat call. Sila kemaskan barang anda. Kene angkat barang. Kena kemas barang lagi. Hoh.

Ah. Sekarang aku dah free. Dah dapat enjoy balik.


Oh. Ini bukan luahan. Ini adalah teks ucapan semata-mata.