Wednesday, June 22, 2011

Nikotin dunia.

.

Saat cahaya matahari mula menerjah masuk ke dalam bilik, aku terjaga dari tidur. Aku lihat jam yang terletak disebelah katil, 9.00 pagi. Aku menghela nafas. Ah, cuti. Satu momen hidup yang sangat bererti. Biarlah aku berehat dan khayal di katil ini seketika lagi. Aku tarik gebar, aku terperanjat. Sekujur badan masih berbaring. Masih dibawa-bawa ke dunia mimpi yang penuh dengan gangguan illusi. Perempuan. Bogel.

Aku mula teringat. Fiona. Fiona tak pulang semalam. Celaka. Pukul 9.00 begini, mungkinkah dia boleh keluar dengan selamat? Tanpa curiga, tanpa mata, tanpa syak wasangka?

"Dear, wake up. It's 9.00 already." Aku cuba membawa Fiona pulang dari mimpi. Mimpi basi. Fiona mula membuka mata.

"Ala, rilex la. Could you give me another 30 minutes? " Fiona mula bersuara dalam suara manjanya.

Melihatkan mukanya yang manja, matanya yang mengada, dan bibirnya yang manis menggula, nafsu aku mula membuak. Terasa ingin menggomol badannya sekali lagi. Semalam, badannya telah aku ratah sepuas-puas. Ternyata belum puas.

Tanpa berlengah, aku mendekatkan mukaku ke arahnya. Aku cari bibirnya yang menggula, kucup sepuas hati. Badannya aku rangkul. Sekali lagi, aku hanyut dalam dosa. Kali ini, di pagi hari.

Selesai adegan berahi, aku masuk ke kamar mandi. Membersihkan diri. Fiona masih di katil. Letih  barangkali.

Dalam kesejukan air pagi, fikiran aku melayang.

Dah berkali aku buat begini. Fiona, kekasihku. Aku tak tahu selama mana aku boleh bertahan dengannya. Aku harap, selamanya. Aku tak mahu nanti digelar dayus. Meragut sepuas hati madu, kemudian ditinggalkan begitu. Aku, bukan begitu.

Tapi aku sedar. Aku tetap seorang yang dayus. Meragut apa yang belum aku punya. Bukan aku sengaja. Aku cuba untuk berkahwin. Berkali. Aku pujuk, rayu orang tua ku. Tapi pujuk rayuku ditolak. Alasan, duit. Alasan, belajar. Aku diam. Mereka tak faham, nafsuku membuak. Menghalang aku daripada berjumpa, hanya membuatkan aku jadi lebih memberontak. Bukan aku mahu, tapi itu lumrah ku.

Lalu aku terpaksa bergelumang dengan dosa. Mujurlah, masih belum pecah tembelang segala. Mujurlah, tak wujud bayi yang tak berdosa. Mujurlah. Tapi, sampai bila?

"Sayang, what are you doing in there?" Suara Fiona mengejutkan aku. Lantas, keringkan diri dan keluar. Fiona bogel di hadapanku. Aku tenung dia.

"Apa? Tak puas lagi?" Fiona bersuara mengada. "Heh, mengada. Dah. Pergi mandi cepat-cepat ya". Aku tegas.

Selesai bersiap, aku buka pintu. Ku lihat kosong. Bagus, mungkin Azman dan Fikri dah keluar jalan-jalan. Cuti lah katakan. Aku buka pintu rumah. Tiada bayang siapa. Koridor kosong. Bagus. Mudah untuk Fiona keluar. Sementara menunggu Fiona pakai baju, aku duduk di ruang tamu. Lagu Serj Tankian terpasang di handphone. Jiwa aku mula melayan alunan punk rock. Liriknya membuat aku hampir high.

"Sayang, may i go out now? " Aku terjaga dari lamunan. Fiona di hadapan aku. "Good, jom." Aku dan Fiona keluar. Selesai aku kunci pintu, kami menghala ke kereta. Aku hidupkan kereta, dan terus pecut laju ke rumah Fiona.

***

"Bodoh!" Aku mula cemas. Stering dipusingkan ke kiri. Hon ditekan. Fiona terhuyung ke kiri. Aku cuba membetulkan keadaan kereta. Stering dipusingkan kiri kanan. Gagal. Tayar dah tak cecah jalan. Celaka. Angkara kereta saga biru. Masuk simpang sesuka hati. Perempuan. Kalau tak reti, jangan bawak kereta. Menyusahkan orang. Kereta hilang kawalan. Berpusing. Di depan, aku lihat lori.

Cermin pecah, telinga berdesing.

Putih, kelabu. Fiona terbujur ditepi seat aku. Pandangan kabur.

.
.

Tuhan, berilah aku peluang.

1 comment:

no name. i'm sorry said...

apo kobondo eh ni. fantasia tak sempat poie bulan madu ko apo? ish.